Peter Limbourg, a Deutsche Welle főigazgatója jelentette be, hogy magyar nyelvű tartalmak gyártása mellett döntöttek. A német közmédia intendánsa beszámolt arról is, hogy azért is döntöttek a magyar tartalmak gyártása mellett, mert nem javult az elmúlt években a magyar média helyzete.

Deutsche Welle főigazgatója a magyarországi helyzetet így jellemezte:

„Egy olyan európai országról van szó, ahol veszélyben van a média sokszínűsége, és a független, kritikus sajtó nyomás alatt van, ezért úgy gondoltuk, hogy itt – akárcsak Lengyelországban – van dolga a Deutsche Wellének is.”

A céljuk a magyar média sokszínűségének a javítása, amit tényekre alapuló tájékoztatással szeretnének elérni. Példaként említette, hogy az európai történésekről szeretnének valós képet adni.

Az igazgató azt is elmondta, hogy fokozatosan nyitnak Magyarország felé, hiszen már dolgoznak is magyar nyelvű tartalmakon. Ezek első körben videós anyagok.

Várhatóan március végén pedig magyar nyelvű YouTube-csatornát indítanak. Lépésről lépésre haladnak, és a DW-nél keletkező megannyi tartalom közül egyre több lesz magyarul is elérhető.

Peter Limbourg azt is elmondta, hogy fel vannak készülve arra, hogy lesznek, akik nem örülnek a megjelenésüknek.

Hozzátette, hogy Magyarországon véleménye szerint nem ez lesz a fő probléma, hiszen itt sem az„ „ellenzék hangjaként” pozicionálják majd magukat. Mindenkivel, a kormánypárt képviselőivel is szeretnének beszélni, de tudja, hogy a sokszínűség nem mindenkinek fog tetszeni.

A magyar nyelvű tartalom automatikusan azt is magával fogja hozni, hogy a nemzetközi híráramba is több magyar vonatkozású hír kerül be.

 

K.A.