A háború mélyen megrendítette a világot. Óriási a humanitárius összefogás: különböző szervezetek, intézmények, egyesületek, közösségek, a civil lakosság igyekszik segíteni a bajbajutottakon – azokon, akik mindent hátrahagyva elhagyják országukat, és azokon, akik nem tudnak menekülni. Az újpesti DK szervezetének önkormányzati frakciója is csatlakozott az adományok gyűjtésébe. A közel két hét alatt rengeteg hasznos dologból összeállított csomagot hoztak be az újpesti lakosok a DK frakció irodájába.  

Varju László országgyűlési képviselő és Czinke Sára, az önkormányzat Népjóléti és Lakásügyi Bizottság elnöke szerdán két autónyi adománnyal megpakolva, Fehérgyarmatra szállította a csomagokat. 

A városban átadták az ellenzéki összefogás közös országgyűlési jelöltjének, Dr. Sápi Mónikának, akinek az önkéntes segítői naponta ellátogatnak a határ közelébe, így tudják hová kell a segítő adomány. 

Papp Szilvia, helyi DK-ás aktivista mutatta meg a helyi DK irodában, hogyan rendszerezik a beérkező csomagokat, ahová folyamatosan érkeznek az adományok. 

Amire úgy tűnik sokáig lesz még szükség, mivel a fegyveres harcok eszkalálódásával jelenleg 7,5 millió gyerek van veszélyben. 2022. február 24-e óta több mint 1,8 millió gyermek kényszerült otthona elhagyására a szomszédos országból, és 2,5 millió gyermek él Ukrajnában belső menekültként. Az összecsapások súlyosbodásával a menekültek száma és a vészhelyzeti segítségre szorulók aránya is jelentősen megnövekedhet. 

Az elmúlt pár napban óriási összefogás volt tapasztalható Újpesten! 

  • mondta Varju László, ennek köszönhetően az önkormányzat mellett több civil szervezet és a helyi DK frakció is hozzájárult, hogy a legjobb helyre kerüljenek a segítő csomagok. 

Czinke Sára kiemelte: 

Ukrajnában milliók számára vált kézzelfogható valósággá a háború. Családok, idősek és fiatalok keltek útra a harcok sújtotta területekről. Emiatt gondoltunk arra képviselőtársaimmal, hogy azonnali segítséget nyújtunk a nélkülözők támogatására és adományokat gyűjtünk a helyi irodánkban.

 Egyre több kezdeményezés és felajánlás kering a közösségi oldalakon, melyek különböző segítséget nyújtanának a magyar határon érkező ukrán menekülteknek, és jó látni, hogy bőven vannak köztük újpesti kezek is.  

 

K.A.