Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke és országgyűlési képviselőjelöltje az MTVA épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett, kevesebb mint egy hete Orbán Viktor arról beszélt a közmédia adásában, hogy a háborúnak az információs hadviselés is a része, ez az úgynevezett dezinformáció.

„Ezek a szavak a legjobb helyen hangoztak el, hiszen az MTVA az egyetlen olyan állami média egész Európában, amely kritika nélkül sugározza az orosz propagandát. Az csak a kezdet volt, hogy a Magyar Távirati Iroda napokig nem írta le, hogy orosz agresszió, mert az orosz propagandából átvett ukrajnai hadműveletet használták. Mintha nem egy független és szuverén nemzetet rohant volna le az orosz hadsereg. Ami viszont ezután következett, az túltett minden képzeleten.” – foglalta össze a politikus.

Varju felidézte, a magyar állami televízióban 2022-ben elhangozhatott az, hogy a megtámadott Ukrajna felelőtlen, amiért harcol a szabadságáért és nem adta meg magát.

„Elhangozhatott, hogy az ukrán polgárok felfegyverzése hitleri megoldás, sőt az is, hogy Oroszország tulajdonképpen csak azért szállja meg Ukrajnát, hogy az országnak végre egy független kormánya legyen. A magyar állami televízióban 2022-ben elhangozhatott, hogy a hazáját védő ukrán elnök, Zelenszkij a felelős azért, hogy lángokban áll az ország. Az MTVA szerint nyilván arról is az ukrán elnök tehet, hogy orosz rakéták csapódnak ukrán lakóházakba, kórházakba és óvodákba. Amit az MTVA az elmúlt egy hétben művelt, azt a Kremlben sem írhatták volna meg szebben – mondjuk valószínűleg pontosan ott írták meg.” – magyarázta a politikus.

Varju László kijelentette, a Demokratikus Koalíció szeretné egyértelművé tenni: ez az épület itt már régóta nem a magyar közmédiának ad helyet, hanem az orosz propaganda európai központjának.

„A magyar állami média minden egyes perc adásidejében elárulja Magyarországot, elárulja Európát és minden szövetségesünket, amikor az orosz propagandát terjeszti Magyarországon. Ez az orosz dezinformáció európai székháza, ennek megfelelően a következő percekben egy orosz zászlót fogunk itt elhelyezni, a zászló felvonása közben pedig természetesen nem hiányozhat az orosz himnusz sem. Most még talán nem fognak lelőni minket ezért, de ki tudja, talán annak is eljön majd az ideje, és természetesen az majd a mi hibánk lesz.” – fűzte hozzá zárásként a DK politikusa.