Több ezer ember osztotta már meg a közösségi médiában azt az állítást 2022. április közepe óta, amely szerint „az orosz hadsereg elfogta a NATO főparancsnokát, Roger Cloutier altábornagyot Ukrajnában”. De a NATO az AFP kérdésére elmondta, hogy a szárazföldi erők parancsnokáról terjedő állítás „teljességgel hamis”. Fényképek és közösségi média bejegyzések is bizonyítják, hogy a NATO szárazföldi erőinek parancsnoka több nyilvános eseményen is részt vett Törökországban az állítólagos elfogását követően.

„Mariupolban orosz fogságba esett az USA altábornagya Roger L. Cloutier” – olvasható egy Facebookon terjedő képen, amit már több mint 2400 ember osztott meg 2022. április 14-e óta.

Egy magyar cikk szintén terjedni kezdett az interneten azzal a hamis állítással, hogy Cloutier altábornagyot elfogták az ostrom alatt álló Mariupol városában. A cikkben szereplő videón egy kitakart arcú férfit látni, akit megbilincselve vezetnek el az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei. A videón a bal felső sarokban Roger L. Cloutier amerikai altábornagy fotója látható, a jobb alsó sarokban pedig az orosz állami hátterű RIA Novosztyi hírügynökség vízjelét látni.

A Facebookon hozzászóló felhasználók, úgy tűnik, azt hiszik: ez a bizonyíték arra az (egyébként téves) állításra, hogy a NATO közvetlenül is részt vesz az Ukrajnában dúló harcokban. „A NATO katonák is bent vannak”, írta például valaki. „Bíróság elé vele, majd vagy életfogytig vagy főbelövés, mint Nürnbergben” – írta egy másik felhasználó a Facebookon megosztott kép alatt.

Ugyanez a hamis állítás már románbolgárthaifrancia és szerb nyelven is terjedni kezdett az interneten. De a NATO megerősítette az AFP kérdésére, hogy a szárazföldi erők főparancsnoka, Roger L. Cloutier nem esett orosz fogságba, és nem is tartózkodik Ukrajnában.

Egy cikk a hamis állítással. 2022. április 19-én készült képernyőkép.

A NATO cáfolja, hogy Cloutier fogságba esett volna Ukrajnában

2022. április 8-án – miután a hamis állítás több nyelven is terjedni kezdett – az AFP megkeresésére a NATO Szövetséges Erők Európai Főparancsnoksága (SHAPE) cáfolta, hogy az altábornagy orosz fogságba esett volna.

„Terjedni kezdett az interneten egy állítás, miszerint Roger Cloutier altábornagy, a szárazföldi erők főparancsnoka katonai tevékenység során fogságba esett Mariupolban. Ezek az állítások teljességgel hamisak” – mondta a SHAPE egy szóvivője, aki hozzátette, hogy Cloutier utoljára 2021 júliusában járt Ukrajnában.

Cloutier a közösségi médiában továbbra is aktív

Több jel is arra utal, hogy a NATO-főparancsnok nem Ukrajnában tartózkodik, hanem a törökországi Izmirben, ahol a NATO Szövetséges Műveleti Parancsnoksága (ACO) található. Cloutier 2022. április 5-én egy videót is feltöltött magáról a LinkedIn-oldalára, amin azt látni, ahogyan Izmirben beszédet tart. Ez már azután történt, hogy először terjedni kezdtek a hírek az állítólagos elfogásáról (például itt.)

A rákövetkező napon egy felhasználó az elfogásáról szóló pletykákról kérdezte Cloutier-t, aki a közösségi oldalán azt válaszolta, hogy ezek a hírek „teljességgel hamisak”.

loutier altábornagy kommentje a LinkedIn-oldalán. A képernyőmentés 2022. április 11-én készült.

A tábornok a hivatalos NATO ACO Facebook-oldal egyik 2022. április 5-i bejegyzésében is látható:

Ezek mellett egy 2022. április 13-án a LinkedIn-oldalára feltöltött bejegyzés szerint Cloutier részt vett egy ünnepségen, ahol „27 a NATO Szövetséges Műveleti Parancsnokság kötelékében dolgozó katona és civil részesült elismerésben”. A Törökországban megrendezett ünnepségről készült videó elérhető a NATO-parancsnokság hivatalos Youtube-csatornáján is. Az egyik kitüntetett katona, a kanadai Alexander Landry szintén felöltött egy közös képet az altábornaggyal a LinkedIn-profiljára 2022. április 13-án.

2022. április 14-én Cloutier egy másik videót is megosztott, amin azt látni, ahogyan a főparancsnokságon fogadja a Északkeleti Többnemzeti Hadtestparancsnokság parancsnokát, Dragoş-Dumitru Iacob vezérőrnagyot Izmirben.

Egy képkocka a a Roger Cloutier altábornagy által 2022. április 14-én a LinkedIn-en közzétett videóból, amely a Dragoş-Dumitru Iacob vezérőrnaggyal való találkozóról készült 2022. április 14-én.

Az AFP nem talált a TASZSZ orosz állami hírügynökség oldalán hírt az állítólagos elfogásról. A TASZSZ utoljára 2021 márciusában írt Cloutier-ről. Ramzan Kadirov csecsen vezér hivatalos Telegram-csatornáján szintén nincs említés Cloutier-ről, pedig Kadirov csapatai Mariupolnál harcolnak, ahol az állítólagos elfogás történt.

A videóban szereplő férfi nem Cloutier

Az AFP egy fordított képkereséssel kiderítette, hogy a hamis cikkben található videó több április 7-i orosz újságcikkben is feltűnik (ittittitt és itt). A cikkek mind egy férfiról írnak, akit az FSZB a Krím félszigeten tartóztatott le, amiért állítólag egy illegális fegyveres csoport tagja volt.

A videót a TASZSZ hírügynökség, valamint az orosz védelmi minisztérium csatornája is megosztotta, mindkét oldal a Krímen elfogott férfiról szóló leírással.

Az eredeti videón nem szerepel Cloutier fényképe, azt feltehetően utólag adták hozzá a közösségi médiában terjedő hamis változathoz.

A hamis kontextusban terjedő változaton a RIA Novosztyi hírügynökség logója is látható. Az AFP megtalálta a RIA cikkét a videóval, de ott szintén a „Krími Tatár Zászlóalj egy harcosát elfogják Krímben” leírással szerepel a felvétel.

Az összes fenti hírforrás egyöntetűen azt írja az FSZB sajtóközleményére hivatkozva, hogy a videón azt látni, ahogyan letartóztatnak egy ukrán állampolgárt a Krím félszigeten, aki a gyanú szerint az oroszok által illegálisnak tekintett Krími Tatár Önkéntes Zászlóalj fegyveres csoportosulás tagja volt.

A RIA Novosztyi cikke, a képernyőmentés 2022. április 14-én készült.

A NATO és Ukrajna kapcsolata

Bár a NATO „erőteljesen elítélte” az Ukrajna ellen indított orosz támadást, a katonai szövetség közvetlenül nem vesz részt a konfliktusban. A szövetség tagjai saját hatáskörükben küldtek harcászati felszereléseket az ukrán hadseregnek.

A NATO és Ukrajna kapcsolata hivatalosan az ország függetlenedése után, a 90-es években kezdődött, de Ukrajna nem NATO-tag, és nem esik a szövetség védelmi megállapodása alá, olvasható a NATO honlapján. Kijev próbálkozásai, hogy közelebb kerüljön az EU-hoz és a NATO-hoz, rendre heves tiltakozást váltottak ki Moszkva részéről, ugyanis az oroszok szerint fenyegetést jelentene Ukrajna csatlakozása a nyugati szövetségekhez.

K.A.