Képviselői Napló

Képviselői Napló

Barátaim, sajnos továbbra sem javul a járványhelyzet. Nincs általános tesztelés, ami segítené a tisztánlátást és a jobb, hatékonyabb védekezés lehetőségét megteremtené. A betegség továbbra is intenzíven terjed, ezért beszámolómat ismét azzal kezdem, hogy kérlek Benneteket, tartsátok be a járvány terjedését gátló korlátozásokat, tartsátok be a döntéseket, fogadjátok meg a javaslatokat. Maszk, fertőtlenítés és távolságtartás még a boldog találkozásokra rendelt percek helyett is magatok és családtagjaitok érdekében. Sajnálom, de ezt kell kérnem tőletek.

Az Országgyűlés Költségvetési Bizottsága elnökeként nem hagyhatom szó nélkül az államháztartás és a gazdaság helyzetét, mert az egészségügyi válság csak az egyik probléma, amivel nap mint nap szembesülnünk kell ezekben a hónapokban. Varga Mihály pénzügyminiszter éppen az előző héten ismerte be, 2021-re 6,5 százalékos gazdasági visszaeséssel számol. Egyelőre. És ennek ellenére ebben az évben januártól és november az államkincstár 3000 (!) milliárd forinttal már költött többet, mint amit tervezett. Tízszer többet.  Ennyi volt hárommillió ember összes nyugdíj megtakarítása, amit elrekvirált az állam tőlünk 10 évvel ezelőtt.  Elképesztően nagy összeg, ami elfolyt az elmúlt hónapokban úgy, hogy munkahelyek százezrei szűntek meg és egyetlen család vagy egyedülálló kisnyugdíjas sem kapott egyszeri vagy tartós állami segítséget. Mire ment el a pénz?

Viszont marad idő és energia olyan „kulcsfontosságú” intézkedések meghozatalára, mint a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt., valamint a Takarék Csoportot irányító MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. összeolvadásának nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítése. A szuperbanknak ki lehetne más a tulajdonosa, mint Mészáros Lőrinc 46 %-os mértékben. Kicsi segítség, hogy ezt az egyesülést a különleges státusz miatt a Gazdasági Versenyhivatal nem ellenőrizheti. Bár ez a hivatal az ország urainak újabb lépését minek is ellenőrizné? Majd lesz más, aki megteszi.

Fontos tudnotok róla, hogy Hajdu László képviselőtársam, a XV. kerület polgármestere, Cserdiné Németh Angéla és kerületünk első embere Déri Tibor Polgármester Úr felhívták a figyelmemet az Istvánteleki vasúti megállónál álló felüljáró problémájára. Az építmény 110 éve szolgálja az itt lakókat, dolgozókat. Többször felújították már és ennek eljött az ideje újra. Viszont a felelős minisztérium vezetője úgy döntött, hogy nem újítani, hanem bontani kell, mindenki menjen amerre lát és egyik napról a másikra, lezárták a gyalogos átjárót. Az utazni akaró emberek is döntöttek, nem kerülnek, hanem átvágnak a síneken, így a két kerületből érkező utazók az életük kockáztatásával – sokszor gyerekekkel vagy, idősebben, esőben – a síneken keresztül botorkálnak a megálló felé. Mondanom sem kell, hogy ez az állapot tarthatatlan, és véleményünk szerint az egyetlen helyes megoldás a gyalogos felüljáró javítása és újra üzembeállítása. Ígéretet tettünk Hajdu Lászlóval, hogy minden rendelkezésünkre álló eszközökkel igyekszünk rávenni a minisztert és a MÁV főnökeit, hogy ha van sok 100 milliárd forint a Budapest-Belgrád vasútvonalra, akkor legyen ennek a töredéke az újpesti, rákospalotai emberek biztonságára is. Ha ehhez kormányváltás kell, akkor az lesz.

Kedves Barátaim, mivel ez az év utolsó Újpesti Naplója, szeretnék Nektek áldott és békés ünnepeket kívánni, amennyire ezekben a nehéz időkben csak lehetséges!

Vigyázzatok Magatokra, vigyázunk Egymásra!

 

 

A hozzászólások lezárásra kerültek.