Barátaim, sajnos a járványügyi adatok az elmúlt napokban ismét negatív irányt vettek. Az egyetlen dolog, ami segít, ha beoltatjuk magunkat ahogy lehet, ezért kérlek benneteket regisztráljatok: vakcinainfo.gov.hu oldalon. Amennyiben az internetes regisztrációhoz segítségre van szükséged hívj a +3620 3834549-es telefonszámon.  A helyzet jobbra fordulásáig arra kérlek Benneteket, hogy az előírt szabályokat betartva vigyázzatok Magatokra, ezzel óvjátok családtagjaitokat és barátaitokat is.

Az újpesti családok önkormányzatának 2021. évi egyensúlyi költségvetése elfogadásra került annak ellenére, hogy a pánikba esett kormány ellenünk forduló bosszúhadjárata során forrásokat vont el tőlünk jogtalanul. Védekezni kell mindannyiunknak. Az Alkotmánybíróság kimondta: a Kormány nem veheti el ellentételezés nélkül a települések adóbevételeit, mert közben a kötelező feladatok ellátást veszélyezteti. Már pedig, ők pontosan ezt tették, mert Déri Tibor polgármesternek és a testületnek többek között gondoskodnia kell az egészséges ivóvíz ellátásról, az óvodai nevelésről, az egészségügyi és a szociális alapellátásról, a közvilágításról, a helyi közutak és a köztemető fenntartásáról.

A bíróság döntése nekünk azt jelentheti, hogy Újpestnek is jár a törvénnyel elvont bevétel helyett a központi kompenzáció. Őszintén bízom benne, hogy ez – előbb vagy utóbb – megtörténik, ugyanis ez az újpesti polgárok, a mi érdekünk.

Kezdetét vette a tavaszi ülésszak az Országházban. Első hozzászólásomban egy 4 pontos gazdaságvédelmi mentőcsomag-javaslatot ismertettem az elbocsátottak és a kisvállalkozók érdekében, majd a Klubrádió elhallgattatása ellen tiltakoztam. Köszönöm mindenkinek, aki üzeneteivel tovább biztat bennünket, HAJRÁ KLUBRÁDIÓ!  Az ezekről készült felvételek elérhetőek a Facebook oldalamon. Csakúgy, mint a minden második szombaton megjelenő Képviselői Videónapló, ahol az általatok felvetett kerületi, országos és nemzetközi témákat elemzem videóbejegyzés formájában.

A Költségvetési Bizottság elnökeként állandó feladatom az ország társadalmi, gazdasági állapotának figyelemmel kísérése. Éppen ezért kell felhívnom a figyelmet egy friss adatra, mely szerint ma Magyarországon kétmillió (!) ember él a létminimum alatt. Ez egészen elképesztő. Vegyük észre, minden ötödik-hatodik ember Újpesten komoly megélhetési problémákkal küzd, mert a járvány miatt elvesztették munkahelyüket, nem tudnak működni a vállalkozásaik, vagy mert olyan alacsony a nyugdíja, hogy élelmiszerre sem futja. Ez nem csak gazdasági válság. 10 éve ígérnek változást és mégis itt tartunk. Támogatást ma csak a csókos vállalkozások kapnak, míg az újpesti éttermek jó része a lét és nemlét határára került. Nem ők a vállalkozásaink kakukk fiókái.

Barátiam, két hét múlva újra jelentkezem, addig is vigyázzatok Magatokra, vigyázzatok Egymásra!

 

Varju László