Közel ötödével nőtt egy év alatt azoknak a magyaroknak a száma, akiknek egy havi jövedelme nem fedezi a megélhetéshez szükséges költségeiket, illetve egy havi megtakarítással sem rendelkeznek.

Az Intrum Európai Fogyasztói Fizetési Felmérése szerint nem csoda, hogy a magyar válaszadók a legpesszimistábbak Európában az áremelkedésekkel kapcsolatban. 90 százalék szerint a következő fél évben még magas inflációra számíthatunk.

Az áremelkedések a legtöbb uniós országban jelentősen rontják a családok megtakarítási képességét és a megtakarítások, jövedelmek arányát.

Magyarországon a KSH adatai szerint tavaly és az idei év lezárt hónapjaiban az EU többi tagországában mértnél nagyobb volt az infláció. Az Intrum adatai szerint a magyarok 90 százaléka számolt be arról, hogy az infláció negatívan érinti háztartása pénzügyeit. Ez a legmagasabb szám Európában. 2021-ben (az országgyűlési választás előtti osztogatás miatt) a magyar fogyasztók 33,24 százalékának nem volt elegendő megtakarított pénze egyhavi kiadásainak fedezésére. 2022-ben már 35 százalék volt az érintettek aránya, 2023-ra – hatalmas ugrással – ez az arány elérte a 53 százalékot.