A Demokratikus Koalíció közleményben jelentette be, hogy Rónai Sándor EP-képviselő kerül a vizsgálóbizottság élére. 

Az EP két hete döntött arról, hogy vizsgálóbizottságot állítanak fel, amivel például azt is vizsgálni fogják, hogy sértett-e uniós jogot Magyarország és Lengyelország a kémszoftver felhasználása alatt, és hogy felhasználták-e a szoftvert politikai célokra, például újságírók vagy politikusok megfigyelésére. 

Az Európai Bizottság igazságügyi biztosa, Didier Reynders korábban azt mondta, hogy Magyarország és Lengyelország esetében is vizsgálódnak, és ha uniós jogsértést tapasztalnak, kötelezettségszegési eljárást is indíthatnak az ügyben. Februárban foglalkozott a Pegasus-üggyel az Európai Parlament illetékes szakbizottsága, ahol meghallgatták az ügy feltárásában és a lehallgatásban is érintett Panyi Szabolcsot, a Direkt36 újságíróját, és ahol felszólalt a fideszes EP-képviselő, Hidvéghi Balázs is. Ott több képviselőben is megfogalmazódott, hogy a parlamentnek külön vizsgálóbizottságot kellene felállítania a kémszoftver európai felhasználása miatt. A Pegasus-ügy előkerült a külföldi befolyásolási kísérleteket tanulmányozó bizottság jelentésében is, ami elítélte, hogy állami szervek tömegesen használták a Pegasus megfigyelőszoftvert újságírók, emberi jogi aktivisták és politikusok ellen. Szerintük változtatni kell a hatályos törvényeken, hogy ez a jövőben ne fordulhasson elő. 

Ki fogjuk deríteni, hogy Orbánék visszaéltek-e az izraeli kémszoftverrel és használták-e politikai célokra, újságírók, politikusok megfigyelésére. A miniszterelnök nem titkolózhat tovább a legsötétebb diktatúrákból ismerős nemzetközi botrányban. Súlyos következményei lesznek, ha kiderül, hogy bűncselekmény gyanúja nélkül magyar állampolgárok után kémkedtek

– ígérte meg Rónai Sándor EP-képviselő. 

A fenti példa is mutatja, hogy a Pegazus-botrányt európai szinten kezelik, komolyan foglalkoznak vele és magyarok segítségével fognak a végére járni. 

 

K.A.