Pártaktivisták adják át és gyűjtik be a levélszavazáshoz a csomagot, néha pedig „segítenek” is kitölteni – ez történik a napokban a Vajdaságban, információnk szerint pedig Erdélyben is. A levélszavazás intézménye sok visszaélésre ad módot, pedig a tét 1-2 országgyűlési mandátum sorsa is lehet.

Napok óta botránytól hangos a Vajdaság – írja a 24.hu, ugyanis a magyar törvényi előírásoknak fittyet hányva a Fidesz–közeli párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) aktivistái kézbesítik a levélszavazásra jogosító levélcsomagot.

Korábban a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a levélszavazásról azt írta, a levélcsomag „kizárólag a jegyzéken szereplő választópolgárnak személyesen adható át, meghatalmazottnak nem” – emlékeztet a lap. Az NVI állítólag nem tudott arról, hogy a csomagokat pártaktivisták viszik ki a Vajdaságban.

A rivális Magyar Mozgalom (MM) közleményben tiltakozott az eljárás ellen, sőt, arról ír: az aktivisták megjelennek a házainknál, van ahová kopogtatás nélkül bemennek és ők maguk ki is töltik a szavazólapokat.

Nehezményezik, hogy az aktivisták a küldemény átadásakor semmiféle átvételi elismervényt nem adnak és nem is iratnak alá, így nincs nyoma annak, ki vette át, és ki nem vette át a dokumentációt, „ami azt jelenti, hogy nem tudhatjuk, végül nem a VMSZ irodáiban töltik-e ki a szavazópolgárok helyett a választási és népszavazási íveket.

Borítékolható visszaélések

Az, amit a VMSZ művel az anyaországi választások kapcsán, akár választási csalásnak is minősíthető – írja a vajdasági magyar szervezet, a 24.hu pedig azzal az információval frissítette írását, hogy „egy olvasónk jelezte, a Vajdaságban élő szülei házánál is megjelentek a VMSZ-aktivisták, felajánlották a segítségüket, majd beikszelték a Fidesz-KDNP-t.”

A minap az Euronewsnak is jelezte egy külhoni magyar olvasó, hogy a VMSZ–hez hasonlóan Erdélyben az RMDSZ „saját aktivistáival kézbesíti és gyűjti be a levélszavazatokat, ezek útja teljesen ismeretlen.” A helyzet azonban az, hogy akkor is nehezen lehetne ellenőrizni az aláírások hitelességét, ha nem ők gyűjtenék be a borítékokat.

„Erdélyszerte a levélszavazatokat teljesen törvénytelenül, a kisebbségi szervezet székházaiban, polgármesteri hivatalokban és parókiákon is gyűjtik, miközben arra buzdítják az embereket, hogy ne a postán küldjék, mert állításuk szerint ez nem biztonságos” – írta olvasónk, „átláthatatlannak” nevezve a levélszavazás erdélyi lebonyolítását, lévén „a szavazatok útja teljesen ismeretlen.”

Teljes mértékben alátámasztja olvasónk tapasztalatait Magyari Nándor László, a Babes Bolyai Tudományegyetem szociológiaprofesszora, a „Kezdeményezés az erdélyi pluralizmusért” csoport aktivistája, aki szerint a titkos és egyenlő szavazat elve sérül ezzel az eljárással.

Magyari professzor az Euronewsnak elmondta: exlex állapot van, hiszen a román törvények nem vonatkozhatnak az eljárásra. Annak ellenére, hogy a magyar jogszabály civileknek engedi meg a levélszavazatok begyűjtését, az RMDSZ viszont egyértelműen politikai pártnak számít.

Élő halottak

A választási csalások lehetősége visszatérő eleme a levélszavazás intézménye körüli vitáknak. 2013 óta levélben a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok szavazhatnak, értelemszerűen csak a pártlistára (hiszen nincs körzetük), ehhez jön még idén a melegellenes népszavazási ív.

Regisztrálni március 9-ig lehetett az NVI–nél, de itt jelentkezik rögtön az egyik jelentős probléma: aki egyszer regisztrált, benne is marad tíz évig a rendszerben. Jelenleg közel 450 ezren szerepelnek a levélben szavazók névjegyzékében, négy éve még csak 378 ezren voltak, ez valószínűleg a Fidesznek jelenthet mandátumo(ka)t.

A Nemzeti Választási Iroda Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő adatigénylésére közölte, hogy az elmúlt négy évben 3085 elhunyt neve került ki a nyilvántartásból. A politikus a környező országok halálozási statisztikái alapján arra jutott, a ténylegesen elhunytak száma 20 ezernél is több lehet.”

Információk szerint csak Erdélyben közel húszezer elhunyt személy kapott szavazólapot, ezen szavazólapok sorsa szintén ismeretlen.” Kérdés, hogyan szűrhető ez ki a rendszerből, a jelek szerint nem működik az NVI felhívása a levélszavazó polgárokhoz, hogy jelentsék elhunyt rokonaikat.

Magyari Nándor László is úgy tudja, három-négy-öt évvel ezelőtt elhalálozott erdélyi magyarok is kaptak most levélszavazási csomagot, sőt, olyanok is, akik nem is regisztráltak, kérdés, milyen címlista alapján találták meg őket. A professzor problémásnak tartja a kétszer szavazás lehetőségét is, hiszen Nagyváradon, Szalontán sokaknak van magyarországi lakásuk, nehéz ellenőrizni, átruccannak-e élőben is szavazni levélszavazatuk feladása után.

Elvileg és gyakorlatilag

Ehhez képest, írja László Róbert, a Political Capital választási szakértője, a választási iroda „minden egyes választás és népszavazás előtt, minden regisztrált állampolgárnak kérdés nélkül kiküldi a levélcsomagot, benne a szavazólappal – anélkül, hogy tudná, közülük hányan lehetnek még egyáltalán életben”. A szakértő szerint nyugtalanító, hogy a „levélben szavazóknak nem feltétlenül kell a saját lakcímükre kérni a levélcsomag postázását – így aztán akár a regisztráció során segítőkésznek mutatkozó aktivisták számára is könnyen hozzáférhető címet is megadhattak.”

Elvileg a levélszavazásnál a csalás kizárt, hiszen a szavazólapot külön be kell rakni egy kis borítékba, azt le kell zárni, majd az aláírt azonosító nyilatkozattal együtt kell a válaszborítékba rakni, amit szintén le kell ragasztani. Gyakorlatilag azonban a módszer több ponton is kikezdhető.

A törvény nem írja elő a válaszboríték postai úton történő visszajuttatását az NVI-hez vagy a külképviseletekhez, az leadható a konzulátusokon vagy a helyi magyar szervezeteknél is, a fenti anomáliának ez a része tehát önmagában még nem törvénytelen – az ívek mások általi kitöltése, a paternális „besegítés” már természetesen igen, csak nehéz bizonyítani. Ahogy az azonosító íveken az aláírások hitelességét is.

Az ellenzék szerint lelepleződött a Fidesz választási csalása

Az Egységben Magyarországért követeli az összes levélszavazat megsemmisítését, azután hogy egy zsák kidobott és félig elégetett ellenzékre leadott szavazólapot találtak Marosvásárhely közelében.

“Most megfogtuk őket: kidobott szavazólapokat találtak Erdélyben, egy Marosvásárhely melletti hulladéklerakatban. Mindig is tudtuk, hogy csalnak a választáson, de most mindenki láthatja, hogy milyen eszközökkel. Úgy tűnik, egyre többen gondolják Erdélyben is, hogy a Fidesznek mennie kell. Ők pedig annyira rettegnek a vereségtől, hogy még a legegyértelműbb csalástól sem riadnak vissza: szó szerint szemetet akartak csinálni a választói akaratból. De ez már nem fog sikerülni. Elmegyünk a végsőkig, elmegyünk a falig, a jogászaink már dolgoznak a következő lépéseken, mert a Fideszt és Orbánt nem hagyjuk többé csalni. Itthon nem tudnak ilyen nyíltan csalni – ezt húszezer ellenzéki szavazatszámláló biztosítja. De egyszer és mindenkorra megakadályozni a csalást nem más, csakis Ön tudja, kedves választó. Azzal, hogy vasárnap elmegy választani és elzavarja ezeket a csalókat oda, ahova valók: a történelem szemétdombjára” – reagált Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere szerint is lelepleződött a csalás.

“Mindig is tudtuk, de most lelepleződtek: a Fidesz csalni akar a választáson. Videós és fotós bizonyíték van róla, hogy az ellenzékre leadott erdélyi szavazatokat a szeméttelepre vitték, de nekünk most van esélyünk, van lehetőségünk tenni ez ellen a szemétség ellen. Az ellenzéki pártok minden eszközzel fellépnek a fideszes csalás ellen, nem hagyjuk annyiban. De ezeket a csalókat igazán megbüntetni a választók tudják. Szavazz április 3-án vasárnap a csalók ellen az 1-es listára” – mondta Karácsony.

Szerda éjjel a punctual.ro egyik olvasója bukkant építkezési törmelékek között a kidobott szavazólapokra, melyeken az Egységben Magyarország és a Mi Hazánk listájára leadott szavazatok voltak. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki helyszínelni a lap által közölt videó szerint.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is büntetőfeljelentést tesz.

“Az eddigi legsúlyosabb visszaélésekről érkezett hír a levelében szavazás kapcsán: a sajtó által bemutatott fényképek tanúsága szerint Erdélyben egyszerűen megsemmisítették az ellenzékre leadott szavazatok egy részét. A levélben szavazás jelenlegi rendszere alkalmatlan arra, hogy a választópolgárok szabad, befolyástól mentes és biztonságos joggyakorlását biztosítsa. Ha bebizonyosodik, a mostani csalás azzal egyenértékű, mintha politikai vélemény alapján nem engednének be egyes szavazókat a szavazóhelyiségbe. Ez a párhuzam büntetőjogi értelemben is igaz, ezért feljelentést teszünk választás rendje elleni bűncselekmény miatt” – írta közleményében a jogvédő szervezet.

 

K.A.