Az orbáni korrupció miatt továbbra sem érkezik az uniós pénzek nagy része – írja közleményében Rónai Sándor a DK EP-képviselője. Hiába döngeti a mellét a Fidesz, nem mond igazat a kormány, amikor azt állítja, hogy megoldották a folyósítást.
Az Európai Bizottság szerdai döntése alapján továbbra sem kaphatja meg az ország az uniós források túlnyomó többségét. Az ok változatlan: a rendszerszintű orbáni korrupció miatt az uniós pénzek sem jutnának el a valódi címzettekhez, a magyar emberekhez, önkormányzatokhoz, kis- és középvállalkozásokhoz, hanem a NER oligarcháit gazdagítanák. Így hatalmas összeg, mintegy 8000 milliárd forintnyi uniós forrás zárolva maradt.
Csak a hétéves uniós támogatások egy kisebb tételéről, mintegy 10 milliárd euróról döntött úgy a Bizottság, hogy feltételesen hozzáférhetővé teszi. Csak feltételesen, ugyanis a Bizottság világossá tette, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos intézkedések végrehajtását “szorosan és folyamatosan nyomon fogja követni”, és ha az nem teljesül, akkor “ismét dönthet a finanszírozás zárolásáról”.
Mivel az Orbán-rendszer lényege és alapja a lopás, nem lepődnénk meg, ha ez gyorsan bekövetkezne. Ha úgy tetszik, csak feltételesen van szabadlábon az Orbán-kormány, a nyomkövető végig ott lesz a bokáján. És az első stiklire visszakerül a hűvösre” – zárja közleményét Rónai Sándor.