Az Árnyékkormány a kormányváltás után egy, a külső kerületekre és az agglomeráció érdekeire is nagyobb figyelmet fordító, baloldalibb, gondoskodóbb Budapestet szeretne a következő 5 évben.

Az ehhez vezető Budapest 2030 program részleteit tárgyalta első elsőterjesztésként az Árnyékkormány, amely a közlekedés, a lakhatás, a köztisztaság és a közbiztonság problémáira jelentene megoldást:
– Egységes közlekedésszervezés Budapest és a környező települések számára,
– 5-ös metró, valamint új villamosvonalak építése,
– Okos parkolási rendszer bevezetése,
– Szociális lakásépítési program,
– A fővárosi idősotthonok férőhelyeinek növelése,
– Új hajléktalanellátási rendszer,
– Bevonjuk a köztisztasági feladatokba a legnagyobb hulladék-kibocsátó cégeket,
– Bővítjük a közterületi szemetesek, illetve a kutyapiszok felszedésére fenntartott szemetesek számát,
– Növeljük a rendőri jelenlétet a gyalogos övezetekben, parkokban és tömegközlekedési csomópontokon,
– Támogatjuk a közterületi kamerarendszerek elterjedését.

Az Árnyékkormány második előterjesztése a Fidesz új területfejlesztési törvényéről szólt, amely szinte teljesen elvonná az önkormányzatok jogát és anyagi forrásait a területfejlesztési célok megvalósítására. Az Árnyékkormány nem fogadja el, hogy a Fidesz-kormány a saját hibái miatt kialakult gazdasági helyzetben minden hazai forrást maga akar felhasználni, dönteni minden egyes fillérről az önkormányzatok, a helyi emberek helyett. Ezért az Árnyékkormány követeli a törvény visszavonását és felkéri a DK parlamenti frakcióját egy határozati javaslat benyújtására a témában.

Az Árnyékkormány szerdai ülésének harmadik elfogadott előterjesztése az egyszülős családok helyzetének javítása érdekében szükséges intézkedésekről szólt. Kiemelt fontosságú az alanyi jogon járó támogatások megemelése és inflációkövetővé tétele. Így többek között a családi pótlék összegét 100 százalékkal, egy szülő esetén 150 százalékkal fogja emelni a szociáldemokrata Dobrev-kormány.