Már két hét alatt súlyos ellátási gondokat okozott az Orbán-kormány több nagy budapesti kórházban azzal, hogy betiltották a bérnővérek alkalmazását.

A kiesett munkaerőt nem pótolták, így egyre kevesebb szakember látja el a kórházi betegeket. Emiatt ágyszámokat kellett csökkenteni, részlegeket kellett bezárni, a betegeket pedig másik – ugyancsak túlterhelt – kórházakba irányították. Ráadásul ezzel az átgondolatlan intézkedéssel több ezer, méltatlanul alulfizetett ápolót is megfosztottak kiegészítő jövedelmétől.

Csak a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány szociáldemokrata fordulata állíthatja meg az állami egészségügy összeomlását: megszorítások helyett nagyarányú béremeléssel kell az egészségügyi dolgozókat megtartani az állami kórházakban. Nem fogjuk hagyni, hogy az Orbán-kormány az állami egészségügy szándékos tönkre tételével a milliárdos egészségügyi befektetők fizetős magánkórházaiba terelje a magyarokat. Mindenható vállalati profit helyett bér- és nyugdíjemeléseket, magánkórházak helyett erős állami egészségügyet, a milliárdos elit kiszolgálása helyett igazságos Magyarországot akarunk.

Dr. Komáromi Zoltán
egészségügyi árnyékminiszter