Kicsit több mint egy éve kaptam meg a bizalmat a választókörzetemben. Itt az ideje megmutatni, hogyan kell odafigyelni a városrészre. Február elején aktivistákkal és a környékbeli lakókkal a Farkaserdőben konténernyi szemetet szedtünk össze. Ezt követően az ÁMK-ban a BKK tartott lakossági fórumot arról, hogy az M3 metró tervezett meghosszabbított nyomvonala merre lesz. A fórumon szinte minden kérdésre választ kaptunk. Tavaly február végén fogadtuk el Újpest „Takarékos, zöld és emberközpontú” költségvetését. A koronavírus innentől írta át a terveket.

Megjelentek az első betegek, fertőzöttek, érintettek, karanténosok. A lakosságot először a bejárati ajtóra kiragasztott plakáttal tájékoztattuk, majd ezt követően, minden postaládába bedobtuk Déri Tibor polgármester levelét, amely tartalmazott egy orvosi maszkot is. A járvány terjedése egyre szigorúbb szabályok meghozatalával járt, ezért a maszkok osztását többször, különböző helyeken megismételtük. Júniusban muskátlit osztottunk. Kettőt lehetett választani a különböző színű álló- és futómuskátlikból. A Gazdasági Bizottság elnökeként közelről láttam, hogy a járvány milyen komoly hatással van a költség-vetésre. A kormány nem segítette anyagilag a várost, a gépjárműadót elvette, a szolidaritási adót – vagyis azt a pénzt, amit a települések befizetnek a nagy közösbe – pedig durván megemelte. A költségvetést júniusban már másodszor módosítottuk.

Július végén volt a lomtalanítás. A korábban megszokotthoz képest most szigorítottunk. A rendőrség, az Önkormányzati Rendészet és az Újpesti Polgárőrség együtt figyelt arra, hogy a „lomisok” ne túrják szét a kirakott holmikat. Ősszel az önkormányzat zöldhulladék zsákokat ajánlott fel, amelyeket mi képviselők osztottunk szét a lakóknak vagy a társasházkezelőknek. Októberben egy Facebook-bejegyzés nyomán többen megkerestek, hogy az Óceán-árok utcai Aldi parkolójában torony-ház vagy benzinkút épül. A hírt Czigler László alpolgármester cáfolta. Májusban, novemberben és decemberben a 10 Millió Fa Mozgalom faültetési programjának keretében több, mint ezer fát ültettünk.

A közterületek tisztaságát, a kaszálandó zöld-területeket folyamatosan figyeltük, és amikor kellett, értesítettük a Város-gondnokságot. Ebben az időszakban látványosan csökkent az utcán heverő szemét mennyisége. Karácsony előtt 2021-es határidőnaplót juttattunk el a postaládákba. A fogadóórákon, valamint az utcai személyes találkozások alkalmával szinte mindig ugyanazok a problémák merültek fel. A jövőben ezekre a problémákra keresünk megoldást. Ami már elkezdődött: az Intarzia utca és Pácoló utca közötti területet át fogjuk alakítani. Ennek tervezése és a lakossági egyeztetés már áprilisban megkezdődött. Amint a költségvetésben lesz rá forrás, folytat-ni fogjuk a megkezdett munkát.

Tudjuk azt is, hogy a parkolóhelyek száma kevés, ezért hamarosan bővítjük ezek számát. Azok az autósok, akik januárban a zebrán, tűzcsap mellett, vagy a játszótér szélén, zöld területen szabálytalanul parkoltak, először figyelmeztetést kaptak, februártól pedig büntetést. Arra kérek mindenkit, hogy ha valami önkormányzatra tartozó problémát lát, akkor keressen meg bátran. Nem kell megvárni amíg kidől a fa, beszakad az úttest, eltűnik a kátyúban az autó. Telefonszámom: +36 30 9778011, de e-mailben is elérnek: racznorbi.dk@gmail.com

 

Rácz Norbert